Sinterklaas is een kinderfeest

Maar vinden alle kinderen het wel even leuk?
Voor heel wat kinderen is de periode rond Sinterklaas magisch en fantastisch.

Maar er zijn ook heel wat kinderen voor wie deze periode gepaard gaat met angst, ongezonde spanning en stress. Veel ouders merken dat hun kind zich anders gedraagt en angstiger is. Ze merken bijvoorbeeld een toename in driftbuien, kinderen die heel bepalend willen zijn, huilen, moeilijk slapen, bedplassen, extra bang zijn voor foutjes maken, …  Dat maakt dat ten volle genieten van het Sinterklaasfeest soms moeilijk wordt en dat is jammer. Een beetje gezonde, positieve spanning hoort er natuurlijk bij. Maar te veel is te veel.

Het gedoe rond Sinterklaas van nu kan je ook niet vergelijken met pakweg 30 jaar geleden. Toen was er nog geen Sinterklaas-app of -telefoon die je je kind kan laten vertellen ‘dat die flink moet zijn of anders geen kado’s krijgt’. Toen lag de Sinterklaas-chocolade mischien ook nog niet half oktober in de winkelrekken en was er geen Sinterklaas-show, Sinterklaas-circus of spectaculair Sinterklaas-journaal. Er hangt gewoon meer spanning rond.

Heel wat ouders gebruiken de Sint ook als opvoedmiddel, als stok achter de deur, om  hun kind te stimuleren om mee te werken en ‘braaf’ te zijn. “Pas op want Sinterklaas ziet alles hé.” of “Moet ik Sinterklaas bellen om te vertellen hoe stout jij bent?” zijn veel gehoorde uitspraken in de loop van november. (Die zichzelf overigens tegenspreken ;)) Niet moeilijk dat kinderen daar stress van krijgen.

Hoe kan je hier als ouder mee omgaan?

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar wat de oorzaak van de spanning is:

  • Is dat onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid? Dan kan je je kind bijvoorbeeld helpen door een weekplanning te voorzien waarop duidelijk wordt wanneer er waar gevierd wordt, wanneer de Sint op school komt, wanneer de schoen gezet mag worden, enz. 
  • Is het overprikkeling door de veelheid aan activiteiten? Probeer dan te kijken welke dingen je eventueel kan laten vallen om wat druk weg te nemen. 
  • Is de oorzaak constante stress om ‘stout’ te zijn of niet flink genoeg te zijn en dus geen kado’s te krijgen? Kijk dan goed naar hoe jij hier als ouder zelf mee omgaat en stel je kind gerust dat ‘stoute kinderen’ niet bestaan. Er zijn alleen brave kinderen die het soms moeilijk hebben en daardoor wel eens iets doen wat niet zo fijn is.
  • Is de oorzaak spanning rond het verhaal en alles errond? Dan kan je uiteraard proberen om je kind binnen het verhaal gerust te stellen: Je kan bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas van alle kindjes houdt en dat alle kindjes kado’s krijgen. Je kan je kind geruststellen dat de Pieten en de Sint niet echt komen kijken of ze wel ‘braaf’ zijn, want alle kindjes zijn braaf. 
Of vertel gewoon de waarheid

Voor sommige kinderen is dit niet voldoende en dan kan het heel helpend zijn om gewoon de waarheid te vertellen. Vaak zijn (groot)ouders bezorgd dat kinderen dan niet meer van het feest gaan genieten en dat de magie weg is. Laat me je meteen geruststellen: Kinderen genieten nog steeds van het Sinterklaasfeest wanneer ze weten hoe de vork in de steel zit. Veel kinderen kunnen net meer van het gebeuren genieten omdat ze niet bang hoeven te zijn van de Pieten die hen heel de tijd in de gaten houden en alles aan Sinterklaas vertellen.  Ze maken zich geen zorgen of ze wel kadootjes krijgen omdat ze hun bord een keer niet hebben leeggegeten of hun broer geduwd hebben. Ze zijn niet bezorgd over vreemde figuren die ‘s nachts hun huis binnenkomen (al is het maar om kado’s te brengen).

Tot de leeftijd van 6 à 7 jaar ongeveer zien we bij kinderen het ‘magisch denken’. Dat maakt dat fantasie en werkelijkheid vaak door elkaar heen lopen. Ze geloven dus ergens nog steeds dat Sinterklaas echt is, ook al wéten ze dat dat niet zo is.

Het is om dezelfde reden dat kinderen rond de leeftijd van 6 à 7 jaar, wanneer de hersenen verder ontwikkelen en het magisch denken afneemt, zich sowieso vragen beginnen stellen bij het hele Sinterklaasverhaal en dat velen niet meer geloven dat hij echt is. Als je kind je op de man af vragen stelt over Sinterklaas kan je ofwel een vraag terugstellen: “Wat denk je zelf?” en anders raad ik aan om vooral eerlijk te antwoorden. Wanneer ouders staalhard liegen om de mythe in stand te houden, zijn kinderen vaak extra verbolgen wanneer ze ontdekken dat Sinterklaas niet echt is. Wanneer ze het zelf kunnen ontdekken zijn ze vaak fier dat ze het uitgedokterd hebben.

Merk je dat je kind spanning ervaart rond het hele Sintgebeuren?

Merk je dat je kind angstig is? Vertel dan gewoon hoe het zit. Het feest blijft even magisch en leuk. Je kan voor de rest alles hetzelfde doen zoals je deed. De tradities blijven dezelfde. Alleen de spanning en angst bij je kind zullen verdwijnen.

Ik was in december te gast bij ‘De tafel van Gert’ om hierover te vertellen. Dat fragment kan je hier herbekijken: De tafel van Gert

Uiteraard kan je er ook voor kiezen, net als veel andere ouders, om van bij het begin je kind de waarheid te vertellen. Je kan dan vertellen dat Sinterklaas vroeger echt bestaan heeft en dat hij een hele lieve man was die kadootjes uitdeelde. Omdat we dat zo leuk vonden, vieren we nu nog ieder jaar zijn verjaardag. En ondertussen hebben we er vanalles bij verzonnen: dat er Pieten zijn die hem helpen, dat hij met zijn paard over de daken loopt en dat hij door de schoorsteen kan. Allemaal gekke dingen om het verhaal nog leuker te maken. Je zal zien dat dit geen enkel verschil maakt voor hoe leuk je kind het feest vindt en hoe hard hij naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten uitkijkt.

Ik wens jullie alvast een super fijn Sinterklaasfeest toe!

Liefs,

Anky

 

P.S. Gebruik je de Sint wel eens als ‘chantage’ en ben je op zoek naar manieren om het anders aan te pakken? Dan is de online cursus ‘Grenzen stellen – zonder straffen en belonen’ een aanrader! Alle info daarover vind je hier.

Delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *