voor ouders!

Boekentips

Waarom doe jij nu zo?!

Anky De Frangh & Gitte De Bruyn

Een verfrissende kijk op het gedrag en de emoties van je kind, waarmee je als ouder meteen aan de slag kan

In ‘Waarom doe jij nu zo?!’ benaderen de auteurs het gedrag en de emoties van kinderen vanuit verbinding. In tegenstelling tot vroegere adviezen als ‘zet je kind in time-out als hij moeilijk doet’, kiezen zij er bewust voor om op moeilijke momenten de connectie met je kind niet te verbreken, maar net actief aan te gaan. Dat leert je kind op termijn beter omgaan met emoties én versterkt jullie band.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden en concrete tips, verwerkt in een duidelijk stappenplan, leren de experten jou bewust omgaan met de (minder) leuke emoties van je kind en van jezelf, kritisch kijken naar je opvoedingsstijl en communiceren op een verbindende manier.
‘Waarom doe jij nu zo?!’ is een helder, wetenschappelijk onderbouwd boek dat aantoont waarom bepaalde zaken beter werken dan andere wanneer je kind het moeilijk heeft en waarom het jou niet altijd lukt om de ouder te zijn die je wil zijn. Wanneer je zicht krijgt op wat er onder het gedrag zit, wordt het makkelijker om af te stemmen op wat er nodig is, zowel voor je kind als voor jezelf.

Sssst! Dat mag je niet zeggen

Eva Dierickx, Kato Luyckx & Zarissa Windzak

Hoe we jonge kinderen zonder vooroordelen kunnen opvoeden en waarom dat dringend nodig is

‘Juf, dat potlood is niet huidskleur. Het is bruin.’ ‘Meisjes kunnen geen brandweer worden!’ ‘Waarom is die meneer zo dik?’ Als jonge kinderen dergelijke uitspraken doen, zijn we geneigd om ze af te wimpelen, de oorzaak bij anderen te leggen of snel en algemeen af te keuren. We veronderstellen dat wanneer we niet praten over diversiteit of menselijke verschillen, kleuters opgroeien tot onbevooroordeelde volwassenen. Maar onderzoek is duidelijk: jonge kinderen zien wel degelijk verschillen. Ze ontwikkelen vooroordelen over onder meer huidskleur, gender, beperkingen en lichaamsbouw. Die zijn niet onschuldig, maar hebben invloed op hun wereldbeeld en zelfbeeld. Nu én in de toekomst. Met wetenschappelijke inzichten, herkenbare voorbeelden, checklists, tools en praktijkgerichte tips helpen we je op weg naar een antiracistische, genderbewuste, inclusieve en body positieve opvoeding.

Dit boek is voor iedereen die in aanraking komt met jonge kinderen en die werk wil maken van een sociaal rechtvaardige opvoeding.

Ouders komen van Mars

Evelien Kayaert & Anky De Frangh

Het boek dat je moet lezen om je tiener te begrijpen

Evelien is moeder van 2 tienerdochters en is soms, of beter gezegd, vaak,  op zoek naar hun handleiding. Om een antwoord te vinden op al haar vragen heeft Evelien er een expert bijgehaald, Anky. Anky De Frangh is klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van kinderen. Aan de hand van herkenbare situaties kom je meer te weten over de puberteit en de adolescentie en ontdek je waarom die tiener van jouw doet wat hij doet zoals hij het doet.

 Het boek zit vol humor, maar vooral ook vol inzichten die je zullen helpen om het gedrag en de gevoelens van je tiener beter te begrijpen en concrete tips om met deze inzichten aan de slag te gaan. Aan het einde van de rit levert het je hopelijk een beter band op met je tiener en wie weet ook wat meer rust in huis 😉

Luisteren naar kinderen

Dr. Thomas Gordon

Van contact naar verbinding binnen het gezin

‘Luisteren naar kinderen’ is een boek over opvoeden volgens de Gordon-methode. Deze methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert.

Ontspannen ouders, blije kinderen

Laura Markham

Meer grip op jezelf, meer verbinding met je kind

Dr. Laura Markham heeft haar methode gebaseerd op de nieuwste onderzoeken op het gebied van hersenontwikkeling en haar klinische ervaring met ouders. Haar boodschap is: creëer je een hechte verbinding op emotioneel niveau met je kind, dan breng je structurele veranderingen teweeg waar je de rest van de opvoeding profijt van zult hebben. Dankzij dat sterke contact hoef je niet langer meer te dreigen, zeuren, smeken, chanteren of straffen.Wil je niet langer tegen je kind schreeuwen, en geen machtsstrijd meer hoeven voeren? Ben je de driftbuien van je kind zat en weet je niet meer wat je moet doen om hem te kalmeren? Met dit boek heb je de instrumenten in handen om over te stappen op een wetenschappelijk ondersteunde, positieve opvoedingsstijl.

Als je van spelen leren kan

Nele Flamang

Verbindend spelen met je kind

Nele Flamang leerde tijdens haar zoektocht in het ouderschap de taal van haar kinderen te begrijpen en spreken: spel bracht verbinding. Verbindend spelen maakt ouderschap gemakkelijker en leuker, het versterkt onze band en het helpt kinderen om ongedwongen de beste versie van zichzelf naar boven te brengen. Dit boek is geen handleiding of stappenplan maar staat wel boordevol inzichten en eerlijke praktijkervaringen om jou als jonge ouder te inspireren. Herontdek je eigen speelinstinct en breng zo meer verbinding en plezier in je ouderschap én in je gezin.

How2talk2kids

Adele Faber & Elaine Mazlish

Effectief communiceren met kinderen

Adele Faber en Elaine Mazlish hebben een respectvolle manier van communiceren ontwikkeld waar alle partijen zich zoveel beter bij voelen.
Faber en Mazlish bieden praktische en effectieve communicatievaardigheden, gebaseerd op de theorie van de bekende psycholoog dr. Haim Ginott. De tips zijn direct toepasbaar op elk kind van 2 tot 20 jaar. Je leert:
-Beter omgaan met de negatieve gevoelens van je kind.
-Grenzen stellen terwijl de relatie met je kind goed blijft en zich zelfs verdiept.
-Kind neemt verantwoordelijkheid voor zijn gedrag en komt zelf met oplossingen.
-Effectief prijzen en je kind bevrijden uit een vaste rol.
Hierdoor krijgt je kind meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Het boek is heel toegankelijk en vlot geschreven en staat boordevol concrete voorbeelden.

Onvoorwaardelijk ouderschap

Alfie Kohn

Van belonen en straffen naar liefde en redelijkheid: een inspirerend pleidooi voor een kindgerichte opvoeding

Vraag het een willekeurige ouder en ze zullen zeggen dat ze onvoorwaardelijk van hun kind houden. Onvoorwaardelijk van je kinderen houden is voor veel ouders vanzelfsprekend, onvoorwaardelijk opvoeden is in de praktijk een stuk lastiger! Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken – flink – over het soort relatie dat je met je kind wilt hebben, over je prioriteiten als ouder, en over hoe je veel fouten van je voorgangers kunt voorkomen.

Gewapend met een schat aan onderzoek, legt Alfie Kohn de schade van breed gedragen disciplinerende gewoontes bloot en biedt talloze krachtige alternatieven waarmee kinderen hun meest bedachtzame, zorgzame en verantwoordelijke zelf worden. 

Temperamentvolle kinderen

Eva Bronsveld

Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil

Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Maar dat vraagt vaak wel meer van jou als ouder dan de opvoeding van een niet-temperamentvol kind. In dit boek vind je inzichten, handvaten en concrete tips om je hierbij te helpen. 

Het hele brein, het hele kind

Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson

Twaalf revolutionaire strategieën om de ontwikkeling van je kind te stimuleren

Een heel toegankelijk boek om kinderen te helpen hun emotionele intelligentie te ontwikkelen. “Alledaagse interacties worden waardevolle, brein-vormende momenten.” Een driftbui in de supermarkt, niet aan willen kleden, langs de kant zitten mokken in plaats van lekker meedoen, soms word je er als ouder knettergek van. Maar je kind maakt het je niet expres lastig, zijn brein is nog niet volledig ontwikkeld. Geen wonder dat je kind zo’n ongeleid projectiel lijkt… zo voelt het zich ook!

De auteurs laten zien hoe het kinderbrein zich ontwikkelt en hoe je inzichten uit de neuropsychologie kunt toepassen bij het opvoeden. De heldere uitleg, leeftijdsgerichte strategieën en illustraties helpen je daarbij. Zo kun je je kind leren beter om te gaan met zijn gevoelens en komt het lekkerder in zijn vel te zitten.