10 Manieren om de band met je kind te versterken

Zonder dat het je veel extra tijd kost

We willen allemaal een goede band met ons kind. De momenten waarop je je echt verbonden voelt met je kind zijn goud waard. En hoe meer kinderen zich verbonden voelen, hoe meer ze ook bereid zijn om te doen wat wij van hen vragen wanneer ze kunnen. Want kinderen blijven natuurlijk kinderen 😉

  

Er wordt wel eens gezegd dat je 5 positieve interacties nodig hebt tegenover elke negatieve interactie. Vermits we als ouders soms best vaak bezig zijn met waarschuwen, corrigeren, zeuren, aanmanen, roepen,… is het belangrijk om 5 keer zoveel bezig te zijn met positieve interacties. Alleen, waar moet je die tijd vinden? Daarom dus 10 tips die niet per sé meer tijd vragen, maar wel kunnen helpen om jullie band te versterken.

 

1. Focus extra op wat er al goed loopt.
 

De dingen die moeilijk lopen trekken automatisch onze aandacht. Dus soms moeten we even extra aandacht vestigen op de dingen die wel goed gaan.

  
2. Leg je telefoon aan de kant wanneer je met je kind bezig bent.
 

Zo kan je met je volledige aandacht aanwezig zijn. Het werkt nog beter wanneer je meldingen uitschakelt en je telefoon op stil zet ;).

  
3. Geef je kind regelmatig een knuffel.
 

Of zorg op een andere manier voor fysiek contact: een aai, een high five, een kneepje in de schouders,… Zeker ’s ochtends, wanneer je kind weer thuis is van school en bij het slapengaan is het goed om hier even extra aandacht aan te schenken.

  
4. Speel.
 

Samen spelen en plezier maken is ideaal om de band te versterken. Zorg er dan wel voor dat je iets speelt waar jullie allebei vrolijk van worden. Dat kan ook in het dagdagelijkse! Wat werkt er beter denk je? “Tijd om naar boven te gaan.” of “Alle passagiers van de slaaptrein worden verzocht om in te stappen. Vertrek over 10 seconden. Tsjoe tsjoe!“?

  
5. Maak ruimte voor de gevoelens van je kind.
 

Wanneer je kind voelt dat hij bij jou terecht kan met zijn gevoelens brengt dit jullie alleen maar dichter bij elkaar. Het is niet altijd eenvoudig om hier ruimte voor te maken, en soms vraagt het wel wat extra tijd, maar omgaan met lastig gedrag of machtsstrijd kost ook tijd.

   
6. Probeer je in je kind te verplaatsen.
 

De dingen vanuit het perspectief van je kind te bekijken brengt jullie onvermijdelijk dichter bij elkaar. We zijn gewend om de dingen vanuit onze volwassen bril te bekijken, maar dat is niet hoe kinderen de wereld beleven. Zet je dus eens in zijn schoenen.

  
7. Ga altijd uit van de goede intenties van je kind.
 

Door ervan uit te gaan dat je kind het altijd goed bedoelt, vergroot je de kans dat je met oprechte nieuwsgierigheid kan kijken naar moeilijk gedrag en je kan afvragen: wat maakt dat het op dit moment moeilijk loopt?

  
8. Vertraag.
 

Kinderen zijn een stuk meer mindful dan wij volwassenen. Zij leven veel meer in het hier en nu en hun tempo ligt dan ook vaak een stuk trager dan dat van ons. In plaats van te verwachten dat zij zich aan ons tempo aanpassen, doen we er goed aan om af en toe te vertragen en ons aan hun tempo aan te passen.

  
9. Investeer in 1 op 1 tijd.
 

Al is het maar 10 minuten per dag. 10 minuten lang met je volledige aandacht bij je kind zijn is veel meer waard dan een uur half aanwezig te zijn en kost een pak minder tijd.

 
10. Kruip nog even mee in bed voor het slapengaan.
 

Het ideale moment voor extra knuffels en om de dag af te sluiten. Dit maakt het ook makkelijker voor je kind om zijn of haar zorgen te delen moesten die er zijn. Moet je dan alles ook meteen oplossen? Gelukkig niet. Gewoon luisteren, meeleven en je kind geruststellen dat jullie er morgen samen over zullen nadenken is vaak meer dan voldoende.

Delen:

Wil je graag nog meer tips? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *