Wat als je kind niet blij is met diens kado?

Een paar tips!

Zeker wanneer je kind iets anders krijgt dan gehoopt of verwacht, kan die weleens op een manier reageren die we als ouders niet fijn vinden. We vinden dat niet fijn omdat we dat bijvoorbeeld onbeleefd vinden, ons schamen voor de reactie, bang zijn dat anderen ons een slechte ouder zullen vinden omdat ons kind zo reageert, het lastig vinden dat ons kind niet blij is,… Of omdat we denken dat ze ondankbaar zijn. Het doet vaak ook iets met onze gevoelens. We kunnen dan vanuit ons gevoel op verschillende manieren gaan reageren:

  • Focussen op het positieve:
    • “Maar je kreeg toch ook die pop die je zo leuk vindt?”
    • “Daar kan je toch fijn mee spelen?”
  • Boos reageren:
    • “Wees blij dat je iets krijgt”
    • “Doe niet zo ondankbaar”
  • Het gevoel minimaliseren of sussen:
    • “Daar moet je toch niet voor huilen?”
    • “Volgende keer krijg je vast wel wat je wilt”
  • Het proberen op te lossen:
    • “We zullen morgen naar de winkel gaan en die racebaan kopen schat.”
    • “Misschien wil je broer wel ruilen?”

Maar dat is – zoals je vast al wel gemerkt hebt – doorgaans niet zo helpend.

Kinderen kunnen én dankbaar zijn voor het gebaar én teleurgesteld zijn in het kado dat ze kregen.

Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om te weten dat ze die beide gevoelens niet tegelijkertijd kunnen ervaren en dat de teleurstelling vaak de overhand zal nemen. Geef dus erkenning voor de teleurstelling, want dat is wat ze voelen. Wanneer ze zich gehoord en begrepen voelen, kan die teleurstelling ook sneller weer zakken. Benoem het gevoel en laat het er zijn.

  • “Het is niet het kado dat je had verwacht. Dat vind je jammer.”
  • “Je bent heel teleurgesteld want je had zo gehoopt dat je die racebaan zou krijgen.”

Let op: een valkuil is om dan meteen iets toe te voegen als ‘maar deze puzzel is toch ook leuk?’. ‘Alles voor maar is niet waar‘ wordt weleens gezegd. Uiteraard kan je samen gaan kijken naar wat er wel leuk is aan het gekregen kado. Zorg er alleen voor dat je het gevoel er eerst laat zijn en het niet meteen probeert weg te nemen. 

Nadien kan je samen nadenken hoe het kind alsnog duidelijk kan maken dat die ook dankbaar is voor het gebaar. Naarmate kinderen ouder zijn kunnen ze steeds beter 2 dingen tegelijkertijd voelen én kunnen ze ook beter rekening houden met de gevoelens van anderen. De kado-gever in dit geval.

Tot die tijd kan het een goed idee zijn om op voorhand de verwachtingen goed te managen:Je weet dat oma meestal sokken of een pyjama kado geeft he?

Of om je kind voor te bereiden op de teleurstelling:Ik weet dat je heel graag die nieuwe lego-set wilt. Het kan natuurlijk dat er iets anders onder de boom ligt straks. Hoe zou dat voelen denk je?” “Als je teleurgesteld bent met je kado, wat zou je dan kunnen doen?” Zo kan je je kind meteen tools aanreiken om hiermee om te gaan.

Je kan benadrukken dat de ander vast heel erg heeft nagedacht over het kado en echt geprobeerd heeft om iets te kiezen waar je kind blij mee zou zijn, maar lukt natuurlijk niet elke keer even goed. Zo kan je het meteen ook hebben over de sociale verwachtingen en uitleggen dat het wel zo beleefd is om te zeggen “dankje voor het kado”, ook wanneer je het kado zelf niet geweldig vindt.

Pakjes-stress?

Sommige kinderen ervaren ontzettend veel spanning en stress rond de pakjes. Dan kan het een goed idee zijn om je kind gewoon op voorhand te vertellen wat er in de pakjes zit. Niet iedereen vindt een verrassing even leuk. Als dit ervoor kan zorgen dat iedereen meer van het feest en alles errond kan genieten, zonder meltdowns, dan is dat gewoon een fijne oplossing. ouder.

Pakjes-inspiratie

Als je zelf nog op zoek bent naar kadootjes of inspiratie om op je verlanglijstje te zetten: ga zeker eens in de webshop kijken 😉 Het Gevoelsdagboek bijvoorbeeld is bij heel wat kinderen een grote hit! Dit bericht kreeg ik net van een moeder die er na een lezing mee aan de slag ging: 

“Ik kocht het dagboek voor mijn zoontje (4,5 jaar). Hij heeft het moeilijk om bij papa te verblijven. Bij mij durfde hij wel over zijn gevoelens te praten over zijn dagen hier, maar over de bezoeken bij papa klapte hij helemaal dicht. Hij gaf enkel aan bang te zijn en in aanloop naar het bezoek toe zag ik dat hij zich afsloot van al zijn emoties. Dankzij het emotiedagboek zie ik nu grote vooruitgang. Hij heeft na een bezoek bij papa nog nooit zoveel durven vertellen over zijn emoties. We blijven hier zeker mee werken en zullen al je tips ter harte nemen. Hartelijk dank voor alles wat je ons al hebt bijgebracht!” – Sophie

En weet: voor kinderen is jouw onverdeelde aandacht en tijd samen het mooiste kado. Kadootjes hoeven dus geen dure of fysiek tastbare dingen te zijn, maar kunnen ook leuke activiteiten samen zijn. Zoek het niet te ver.

En ook met zelfgemaakte dingen of iets tweedehands zijn kinderen blij. Het moet niet altijd meer, groter en beter zijn. Less is vaak more 😉

Fijne feesten!

Delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *