Back to school!

Met deze handige tips gaat je kind voorbereid de schoolstart tegemoet.

Het nieuwe schooljaar komt eraan en dat is elke keer opnieuw best een grote overgang. Voor kinderen die voor het eerst naar school gaan of naar een nieuwe school gaan is het natuurlijk extra spannend. Maar bijna alle kinderen zullen wel wat spanning voelen over de nieuwe leerkracht die ze moeten leren kennen, hun nieuwe klasgenootjes en de nieuwe uitdagingen op schools vlak. Zelfs voor kinderen die graag naar school gaan en niet kunnen wachten om te starten, kan de overgang van de grote vakantie naar school even wennen zijn.

Het goede nieuws is dat je met een beetje voorbereiding die eerste schoolweken gemakkelijker kan maken voor je kind – en voor jezelf.
 
 Een aantal tips!
  
1. Lees boekjes over school.
 

Op die manier kan je op een ontspannen manier het thema introduceren. ‘Kleurenmonster gaat naar school’, ‘Grote jongens huilen wel’ en ‘123 naar school’ zijn hier leuke boekjes voor, maar er zijn er natuurlijk nog een hele hoop anderen!

 
2. Praat met je kind over school.
 

Vraag ze waar hij naar uitkijkt en waar hij zich zorgen over maakt. Probeer bij dit laatste niet meteen met oplossingen te komen of je kind gerust te stellen. Luister eerst goed naar wat je kind te zeggen heeft en toon begrip voor gevoelens. Zo voelen kinderen zich gehoord en begrepen. Nadien kan je samen uiteraard nog nadenken over mogelijke oplossingen of je kind geruststellen.

Op zoek naar praktische tools om je te helpen bij het praten over en omgaan met emoties? Klik dan hier!
 
3. Regelmatig slaapschema.
 

Begin ruim voordat school effectief begint met het aanpassen van het slaapschema van je kinderen. Laat ze ’s avonds iets eerder naar bed gaan en ’s ochtends iets vroeger opstaan. Zo wennen ze weer aan het schoolritme en zijn ze (hopelijk) fris en uitgerust voor de eerste schooldag.

 
4. Schoolroutine oefenen.
 

Begin een paar dagen voor school begint met het oefenen van de schoolroutine. Laat je kinderen ’s ochtends aankleden en ontbijten alsof het een schooldag is. Dit helpt hen om in het juiste ritme te komen. Zeker voor instappers kan het ook een goed idee zijn om al eens met de brooddoos te oefenen zodat je er zeker van bent dat je kind die open krijgt 😉 Informeer eventueel naar de dag-structuur zodat je deze kan meegeven aan je kind en kan vertellen hoe de dag eruit zal zien.

  
5. Schoolspullen kopen.
 

Ga samen met je kinderen winkelen. Laat ze hun eigen rugzak, brooddoos, drinkbus, potloden,… kiezen wanneer er nieuwe dingen gekocht moeten worden. Zo voelen ze zich betrokken bij de start van het nieuwe schooljaar en vergroot je de kans dat ze ernaar uitkijken.

 
6. Ga naar het kennismakingsmoment.
 

Zeker voor instappers is dit echt aan te raden. Maar ook wanneer je kind al eerder naar school ging is het een goed idee om gebruik te maken van een kijkdag (als die georganiseerd wordt). Zo kan je kind zijn nieuwe klas zien en zijn leerkracht ontmoeten. En waarschijnlijk zijn er ook wel wat andere klasgenootjes aanwezig. Als er geen kijkmoment is en een bezoekje is niet mogelijk, zoek dan zoveel mogelijk informatie online op en kijk op de website van de school of je een foto kan vinden van de leerkracht, de speelplaats en de klaslokalen.

 
7. Wat verandert en wat blijft hetzelfde?
 

Wanneer je kind al eerder naar dezelfde school ging, kan je vertellen wat er hetzelfde blijft en wat er verandert: “Vanaf dit schooljaar ga je je boterhammen in de refter eten en ga je op de grote speelplaats tijdens de pauze. Er zitten een aantal nieuwe kinderen in je klas, maar je zit nog steeds samen met je beste vriend.”

 
8. Geef je kind vertrouwen.
 

Blijf positief en enthousiast over het nieuwe schooljaar. Laat zien dat je vertrouwen hebt in de leerkracht en en in je kind. Zo krijgt je kind ook vertrouwen in de leerkracht en ook positieve energie is aanstekelijk!

 
9. Geef jezelf tijd.
 

Voorzie de eerste dagen van het nieuwe jaar voldoende tijd om je kind rustig af te zetten. Wanneer je zelf voldoende ruimte en rust hebt, is het makkelijker om die rust af te stralen op je kind. Zeker wanneer het afscheid dan even moeilijker loopt, is het handig wanneer je zelf voldoende tijd en ruimte voor hebt om je kindje hierbij te helpen.

 
10. Oefen het afscheid.
 

Zeker bij instappers, maar ook voor wat oudere kinderen is dit nog zinvol: speel verstoppertje, schooltje of speel dat je gaat werken. Of draai de rollen om en speel dat je kind weggaat en dat jij dat moeilijk vindt zodat je kind jou kan geruststellen.

 
11. Maak een afscheidsroutine (als je die nog niet hebt)
 

Dat is bijvoorbeeld een bepaalde knuffel of handshake en iets wat je erbij zegt: “Ik hou van je, de juf zorgt goed voor jou, ik zie je weer om 3u na het fruitmoment.”

 
12. Geef iets om vast te houden.
 

Je kan je kind iets meegeven, zoals een kaartje, een kleine steen, een foto of een sleutelhanger. Iets wat je kind bij zich kan houden zodat hij doorheen de dag aan jou kan denken en weet dat jij ook aan hem denkt. Of teken een hartje op het hand van je kind en het jouwe om doorheen de dag aan elkaar te denken. Sommigen noemen het een knuffelknopje: wanneer je er op drukt geef je de ander een knuffel. Of een zoentje kan natuurlijk ook!

 
13. Het afscheid.
 

Informeer of je je kind in de klas mag afzetten en ook naar de mogelijkheden om als ouder mee in de klas te wennen. Zeker voor instappers is dit belangrijk, maar ook voor oudere kinderen kan dit nuttig zijn. Vaak wordt gezegd om het afscheid kort te houden en het klopt dat je het afscheid best zo kort als mogelijk houdt, maar het is ook belangrijk om het zo lang als nodig te maken. Elk kind is anders.

 

Het is toch ook niet zo gek dat een kind graag even samen met een vertrouwd figuur went op een nieuwe plek om te ondervinden dat het daar wel oké is? De meesten onder ons gaan toch ook liever samen met iemand naar een event waar we voor de rest niemand kennen dan in ons eentje? En wij zijn dan volwassen, hebben massa’s levenservaring en een hoop meer vaardigheden om met onze gevoelens om te gaan dan onze kinderen.

 

Hoe beter je kind de leerkracht, de omgeving en de andere kinderen leert kennen, hoe makkelijker het afscheid zal lopen. Dat betekent natuurlijk niet dat het afscheid volledig zonder tranen hoeft te zijn: afscheid nemen van iemand die je graag ziet en waar je graag bij bent is ook gewoon niet fijn en daar mogen tranen bij komen. Belangrijk is natuurlijk dat je kindje op een redelijke termijn getroost is. Als je je hierover zorgen maakt is het altijd goed om die met de leerkracht te delen. Hou er wel rekening mee dat de leerkracht naast jouw kind nog andere kinderen in de klas heeft en naast school ook nog een leven heeft. Stem dus goed af over hoe en wanneer je deze zaken best bespreekt.

 
De eerste dagen op school
 

Probeer, indien mogelijk, de eerste dagen tijdig aan de schoolpoort te staan zodat je kind zich niet onnodig zorgen maakt dat je hem vergeten bent. Die eerste dagen op school zorgen voor heel wat spanning en vragen heel wat energie. Maak je dus ook niet meteen zorgen als je kind huilt als je hem ophaalt. Je kind heeft zich waarschijnlijk een hele dag flink gehouden en de opgestapelde spanning moet er even uit. Bij jou voelt je kind zich veilig om zijn gevoelens te tonen; beschouw het als een compliment. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden, die vaker driftbuien kunnen hebben tijdens de eerste schoolweek, of vlak voordat de school begint. Denk eraan dat die schoolstart best stresserend is, wees mild en wees beschikbaar om te praten. Blijven de naschoolse driftbuien aanhouden? Dan is het wel goed om te kijken of er iets anders speelt dat aandacht verdient.

 
Delen:

Wil je graag nog meer tips? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *