8 redenen waarom je kind niet naar je luistert

Wat zijn mogelijke oorzaken en wat kan je hieraan doen?

Heb jij ook al wel eens gefrustreerd gedacht (of uitgeroepen):Waarom luister jij nu niet gewoon?!’

Dan ben je zeker niet alleen! Het zou zo gemakkelijk zijn wanneer kinderen zonder ‘boe’ of ‘ba’ meteen zouden doen wat we vragen. Dat ze gewoon zouden gehoorzamen dus. Dat ze niet zouden stilstaan bij hun eigen wensen, verlangens en behoeften. Want dat is eigenlijk wat we doorgaans bedoelen wanneer we zeggen dat ons kind niet luistert: dat ons kind ons niet meteen gehoorzaamt. Alleen, op lange termijn is dat helaas niet zo ideaal. Want dan is de kans groot dat ze later in andere relaties ook niet opkomen voor hun eigen behoeften en weinig grenzen zullen aangeven. Dat is ook weer niet wat we willen. 

Dat neemt niet weg dat er in tussentijd ook gewoon wel dingen moeten gebeuren. Je moet aangekleed en uit de deur geraken op weekdagen, je kleuter stopt best ook op de hoek van de straat wanneer je ‘Stop!’ roept, en die puzzelstukken ruimen zichzelf helaas niet op…

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen niet ‘luisteren’ of doen wat je vraagt

Ik haal er de 8 meest voorkomende uit. Wanneer je beter begrijpt waarom je kind niet luistert, wordt het ook makkelijker om uit te zoeken hoe je hiermee om kan gaan. 

  1. Je kind wil niet stoppen met wat het bezig is

Je kent het wel, je bent een leuk filmpje aan het kijken, of je zit middenin een spannend hoofdstuk van je boek… Als iemand je dan roept, is de kans groot dat je toch nog even verder kijkt of probeert om nog wat verder te lezen. Niet? Je bent met je aandacht bij wat leuk is en stoppen is gewoon moeilijk. Voor kinderen is dat zelfs nóg moeilijker. Eerst aansluiten, er bij komen zitten en contact maken kan helpen om de overgang te vergemakkelijken. Verwacht niet dat je kind die tablet zelf kan uitzetten. Hier kan je best even bij helpen 😉

  1. Je kind heeft je niet gehoord

Sommige activiteiten slorpen al hun aandacht op. Wanneer je dan een vraag stelt, bestaat de kans dat ze je gewoonweg niet gehoord hebben. De oplossing is eenvoudig: kom dichterbij, maak oogcontact, zeg even: ‘He ik wil je iets vragen, kan je me horen?’ en ga pas verder wanneer je zeker bent dat je de aandacht van je kind hebt.

  1. Je kind heeft geen zin om de taak te doen

De vraag is dan natuurlijk waarom ze de taak niet willen doen. Denken ze dat het toch niet gaat lukken? Zijn er andere dingen die leuker en belangrijker lijken? Begrijpen ze waarom jij het zo belangrijk vindt dat het gebeurt? Allemaal vragen die je kunnen helpen bij het ontdekken van de weerstand én die je kunnen helpen om tot een oplossing te komen. Wanneer je kind de opdracht zelf niet leuk vindt en er geen zin in heeft, probeer dan om de opdracht aangenamer te maken. Opruimen met een leuk muziekje op de achtergrond, of ondertussen doen alsof jullie schattenjagers zijn is meteen een stuk leuker!

  1. Je hebt je kind te veel opdrachten tegelijkertijd gegeven

Wanneer je verschillende opdrachten in één keer geeft, is het vaak moeilijk om ze allemaal te onthouden of om te weten waar ze best mee beginnen. Probeer grote opdrachten dus in kleine stukjes op te delen en 1 verzoek per keer te doen.

  1. Je kind wil liever iets anders, leukers, doen

Heel begrijpelijk natuurlijk! Wanneer je het zo kan brengen: ‘Zodra je tanden gepoetst zijn, kunnen we een verhaaltje lezen.’ kan het soms helpen om de eerste stap zonder al te veel problemen uit te voeren. Dat is uiteraard geen garantie op succes…

  1. Je kind voelt zich niet verbonden met jou

Een goede relatie en een sterke band zorgen ervoor dat je kind eerder zal willen meewerken dan wanneer dat niet het geval is. Extra 1 op 1 tijd met je kind, zonder afleidingen, kan helpen om jullie band te versterken. Meer tips kan je ook vinden in deze blogpost!

  1. Je kind heeft meer behoefte aan autonomie

Je kind wil zelf dingen kunnen bepalen en zijn eigen zegje doen. Wanneer je dan heel de tijd te horen krijgt wat je wel en niet mag doen, kan dat heel vervelend zijn. Probeer eens te kijken of je je kind wat meer inspraak kan geven en op sommige vlakken wat meer controle en autonomie kan bieden.

  1. Je hebt onvoldoende aandacht voor de behoeften van je kind

Je kind doet niet zomaar wat die doet. Je kind springt op de bank omdat die behoefte heeft aan bewegen of plezier. Of misschien wel aan aandacht. Door hier op in te zoomen en te zoeken naar manieren waarop je aan die behoeften kan voldoen op een manier die acceptabel is, kom je een heel eind verder!

Wil je leren hoe je met die onderliggende behoeften aan de slag kan en ontdekken hoe je ervoor kan zorgen dat je kind naar je luistert, zonder te dreigen, straffen of belonen? Dan is de online cursus grenzen een aanrader! Meer info vind je hier.

Delen:

Wil je graag nog meer tips? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *